Eneco Tour 2012: Route en etappes - Eneco Tour

geschreven door Hendrik Eppinga

Eneco TourDe Eneco Tour van 2012 begon op maandag 6 augustus in Waalwijk en de finish was zeven dagen later bij de beroemde kapel in het Belgische Geraardsbergen. Bovenop De Muur dus! Dat jaar liet de Ronde van Vlaanderen de legendarische kuitenbijter links liggen en de organisatie van de Eneco Tour was er als de kippen bij om de Muur te adopteren. Lars Boom bewees de Muur van Geraardsbergen eer en won de Eneco Tour dat jaar.

De Eneco Tour 2012 was onderverdeeld in zeven etappes:
1 individuele tijdrit
1 ploegentijdrit
3 vlakke etappes
2 heuveletappes

Hieronder vindt u kort de routes en, na doorklik, de wedstrijdverslagen.

Ma 6 aug: Etappe 1 Waalwijk (NL) > Middelburg (NL) – 203,9 km – vlakke rit
Op papier is dit een eenvoudige rit, vanuit Waalwijk gaan de renners naar het westen, naar de kust. Westenwind en de Zeelandbrug op ruim zestig kilometer voor de finish kunnen misschien voor verrassingen zorgen. Eenmaal op Walcheren aangekomen volgt er een lokale omloop en vervolgens wordt er gefinisht in Middelburg. Vertrek uit Waalwijk: 11.35 uur.

Lees hier het wedstrijdverslag.

Di 7 aug: Etappe 2  Sittard (NL) > Sittard (NL) – 18,9 km – ploegentijdrit
De renners beginnen in het centrum van Sittard, rijden een stukje door Duitsland en komen dan weer in het centrum van Sittard aan. Onderweg is er een klein klimmetje, maar daar zullen de renners weinig last van hebben. De eerste ploeg start om 14.38 uur, en de laatste om 16.10 uur.

Lees hier het wedstrijdverslag.

Wo 8 aug: Etappe 3 Riemst (B) > Genk (B) – 188 km – heuvelrit
Deze lastige rit begint in Riemst en de renners gaan meteen richting finishplaats Genk. Daar rijden ze eerst een plaatselijke omloop, waarna ze richting het altijd mooie Maastricht gaan. Vervolgens mogen de renners het WK-parcours verkennen (met o.a. de Cauberg), om dan weer naar Riemst te koersen en via de eerder afgelegde weg naar Genk te vervolgen. In Genk aangekomen wordt dezelfde plaatselijke omloop nog eens gedaan. Vertrek uit Riemst: 12.05 uur.

Lees hier het wedstrijdverslag.

Do 9 aug: Etappe 4 Heers (B) > Bergen op Zoom (NL) – 213,3 km – vlak
Na een rondje in de omgeving van Heers fietsen de renners richting Bergen op Zoom. Onderweg komen ze, behalve drempels en rotondes, geen hindernissen tegen. In Bergen op Zoom is er weer een plaatselijke omloop, alvorens de renners in de straten van uitmaken wie de rit wint. Vertrek uit Heers: 11.10 uur.

Lees hier het wedstrijdverslag.

Vr 10 aug: Etappe 5: Hoogerheide (NL) > Aalter (B) – 184,6km – vlak
Laatste kans voor de echte sprinters in deze Eneco-Tour. Deze etappe heeft geen hindernissen van betekenis, maar de renners moeten wel even uitkijken bij de Westerschelde tunnel.  Na de plaatselijke omloop rond Aalter en nog enkele rondjes in Aalter zelf ligt de finish in het centrum. De vele bochten aan het einde kunnen voor valpartijen bezorgen. Vertrek uit Hoogerheide: 12.00 uur.

Za 11 aug: Etappe 6: Ardooie (B) – Ardooie (B) – 17,4 km – tijdrit
Een mooie tijdrit met weinig bochten. Het parcours is erg simpel, vanuit Ardooie rijden de renners naar Koolskamp, daar draaien ze en gaan via bijna dezelfde weg terug. Het parcours is helemaal vlak, er kan dus flink doorgestampt worden. De kanshebber voor deze etappe: Taylor Phinney. De eerste renner vertrekt om 13.20 uur en de laatste rond 16:15 uur.

Zo 12 aug: Etappe 7: Maldegem (B) – Geraardsbergen (B) – 214,5km – vlak
De laatste rit van de Eneco Tour, en een hele mooie afsluiting. Vanuit Maldegem vertrekken de renners richting de Vlaamse heuvelen die we zo goed kennen van de Ronde van Vlaanderen.  De finish is op de Muur van Geraardsbergen, een klim die de renners dan al twee keer achter de rug hebben. De organisatie heeft een mooie omloop rond Geraardsbergen gevonden, waardoor er in de laatste honderd kilometer dertien (kleine) beklimmingen zitten waaronder drie keer de Muur! Dit wordt overigens een traditie. De komende vijf jaar doet de Eneco Tour de Muur van Geraardsbergen aan, waarvan drie keer met finish bergop.Vertrek uit Maldegem: 11.25 uur.

De deelnemers vindt u hier.

Eneco Tour 2012: Etappe 1, van Waalwijk naar Middelburg, 203.9 kilometer (6 aug 2012) Eneco Tour 2012: Etappe 2, van Sittard naar Sittard, 18.9 kilometer (7 aug 2012) Eneco Tour 2012: Etappe 3, van Riemst naar Genk, 188 kilometer (8 aug 2012) Eneco Tour 2012: Etappe 4, van Heers naar Bergen op Zoom, 213.3 kilometer (9 aug 2012)
Eneco Tour 2012: Etappe 5, van Hoogerheide naar Aalter, 184.6 kilometer (10 aug 2012) Eneco Tour 2012: Etappe 6, van Ardooie naar Ardooie, 17.4 kilometer (11 aug 2012) Eneco Tour 2012: Etappe 7, van Maldegem naar Geraardsbergen, 207.7 kilometer (12 aug 2012) Alle etappes in de Eneco Tour van 2012.

Klik op de afbeeldingen om deze te vergroten.Delen:

Reacties (1)

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd en alle zijn verplicht

Naam :
E-mail :
Uw reactie :
Vink het boxje aan om te laten weten dat u niet spamt.
ps: Uw reactie is niet meteen zichtbaar, deze wordt eerst beoordeeld.


  • DOFF Michel says: 7 augustus, 2012 om 15:05

    In plaats van xxxx artikel te schrijven,LAAT een MAP zien van die TOURS….? Want veel mensen moet nog gaan werken en zijn Helemaal
    hulpeloos om een WEG te vinden..
    DOFF Michel