Ronde van Vlaanderen 2013: Het parcours

geschreven door

Ronde van Vlaanderen 2013 Het ParcoursRonde van Vlaanderen 2013 Het Parcours
Op zondag 31 maart 2013 is het zover: de 100e Ronde van Vlaanderen. De renners starten, evenals in 2012, in Brugge op de Grote Markt, om na 256 harde kilometers aan het eind van de middag in Oudenaarde aan te komen. Het parcours van 2013 verschilt over de hele linie niet zo veel met dat van 2012. Dit constateerde ook de winnaar van verleden jaar, Tom Boonen, in de Vlaamse media. Er is wel één verandering: de Tiegemberg zit nu op 92 kilometer van de start. (Route- / profielkaartjes)

De Ronde van Vlaanderen. Dat betekent de Oude Kwaremont, de Koppenberg, de Kruisberg en de Paterberg. De wielerfans zien de coureurs in de finale weer drie keer voorbijkomen als zij deze gemene heuvels moeten slechten. Het is een herhaling van het experiment met de lus, dat puristen verafschuwden in 2012, maar dat de koers wél tot een boeiend schouwspel maakte. Toch wordt de roep om de Muur en Bosberg nog steeds gehoord in Vlaanderen.

De renners gaan in totaal zeventien keer omhoog en wanneer ze de Paterberg voor de derde en laatste maal beklommen hebben, snelt er wellicht een kopgroep naar de meet, die dan nog op twaalf kilometer ligt. Maar nog mooier is het als een eenzame strijder de rest op de laatste hellingen zijn hielen laat zien. Niki Terpstra om maar eens iemand te noemen. Want ja, het wordt wel weer eens tijd voor een Nederlandse overwinning in het Vlaamse land. We moeten helemaal terug naar 1986 toen een renner uit Hoogerheide de eindzege pakte in de Ronde van Vlaanderen: Adri van der Poel.

Ronde van Vlaanderen 2013: Afbeelding

Klik op de afbeelding om te vergroten.


Gerelateerde artikelen
<b>België</b>
Delen: