Ronde van Vlaanderen 2014: Parcours

geschreven door

Ronde van Vlaanderen 2014: Het parcoursRonde van Vlaanderen 2014: Het parcoursZondag, 6 april - De 98e editie van de Ronde van Vlaanderen belooft een sensationele te worden. De organisatie kiest voor een mitrailleurvuur aan beklimmingen in de finale. De laatste 40 kilometer kent liefst 8 heuvels, stuk voor stuk getooid met kasseien. Onder dit 8-tal twee keer de Oude Kwaremont en twee keer de Paterberg. 'Vlaanderens Mooiste', met recht! (Route- / profielkaartjes)

De organisatie heeft de lus die de laatste twee jaar de finale nogal voorspelbaar maakte uit het parcours gehaald. De Koppenberg is nu dichter naar het einde geplaatst. Vertrek en aankomst zijn ongewijzigd, maar de aanloop tot de finish is pittiger.

De reden voor deze keuze is het (te) saaie wedstrijdverloop van de laatste jaren. In 2014 zijn er na de Koppenberg maar liefst 5 hellingen, mét kasseien, opgenomen om druistige aanvallers meer kansen te bieden. Vlak voor de Koppenberg hebben de renners dan nog de Oude Kwaremont en de Paterberg voor de wielen.

De start is zoals vertrouwd in Brugge en vervolgens rijden de renners in een rechte lijn naar Roeselare. Na 109 kilometer koersen begint het zo zoetjes aan als de Oude Kwaremont voor het eerst beklommen wordt. Uiteindelijk zullen de renners de 2,2 kilometer lange bult – op de eerste 600 meter na allemaal kasseien – vandaag 3 keer tegenkomen. De Paterberg duikt twee keer voor hun neus op.

Nu de laatste lus van 2013 is geskipt kunnen we zeggen dat de finale bij de tweede beklimming van de Oude Kwaremont opent. Er zijn dan nog zo’n 40 kilometer te gaan tot de finish. Vervolgens wachten de Paterberg, de Koppenberg, Steenbeekdries, de Taaienberg, de Kruisberg, en nogmaals de Oude Kwaremont en de Paterberg.

In de 98e editie van Vlaanderens Mooiste wordt de winnaar weer toegejuicht aan de Minderbroederstraat in Oudenaarde.

In totaal zijn er 17 hellingen opgenomen in het parcours en 16 bottenschuddende kasseistroken.

Tom Boonen

Na de eerste verkenning zei 3-voudig winnaar Tom Boonen begin februari: ‘Eigenlijk kan de koers nu volop openbreken vanaf de Koppenberg. Het nieuwe parkoers spreekt zeker in mijn voordeel. Ik ben immers iemand die heel graag koerst, dus hoe lastiger hoe beter en deze Ronde van Vlaanderen wordt heel lastig.’

Ronde van Vlaanderen 2014: Afbeeldingen, klimdetails, tijden en meer!

Klik op de afbeeldingen om te vergroten.


Gerelateerde artikelen
<b>België</b> <b>België</b> <b>België</b>
Delen: