Tour de France 2012 De route en het parcours

geschreven door Hendrik Eppinga

tour 2012 het parcours Van zaterdag 30 juni tot en met zondag 22 juli staat de wielerwereld in het teken van de Tour de France. De (meeste) renners gaan een slordige 3.500 kilometer wegfietsen om tenslotte uitgewoond en wel in Parijs tot held verklaard te worden. Touretappe.nl blikt vooruit. Wie wordt de grootste held? Hoe ziet het parcours eruit?

Op een klein gedeelte na speelt de Tour de France van 2012 zich af in het midden, oosten en zuiden van La Douce France.

We hebben een proloog, liefst negen etappes op vlak terrein, twee (lange) individuele tijdritten – lekker voor Cadel Evans, zou je zeggen - vier ritten door het middengebergte en vijf bergetappes.

Er zijn (slechts) twee bergetappes die bergop finishen: de 11e en de 17e etappe.

Week 1
In de eerste week is het sprinters-alert! Hier moeten zij gaan scoren, al zal het middengebergte voor de grote namen ook niet al te veel problemen op mogen leveren

25 Bergen
Trots meldt de Tourdirectie dat er 25 bergen in de Tour zijn opgenomen die als volgt verdeeld zijn: 1 in de Vogezen, 3 in de Jura, 6 in de Alpen en 11 in Pyreneeën . De Alpen komen er in 2012 wat bekaaid af, het zwaartepunt ligt in de duidelijk in de Pyreneeën. Volgens de organisatoren is deze editie zeker zo zwaar als de Tour van 2010, toen we op hetzelfde aantal beklimmingen uitkwamen.

Rijke Tour-annalen
Na het eerste, vlakke deel zijn de grotere jongens vooral verdeeld over de 7e, 8e, 10e en 11e etappe, waarbij de laatste alles in zich heeft om in de rijke Tour-annalen te worden opgenomen. Want wat te denken van respectievelijk: de Col de la Madeleine, de Col de la Croix de Fer, de Col du Moulard om tenslotte bergop te finishen op  de kale kop van La Toussuire?  De renners hebben dan de Colombier van de vorige dag nog in de benen! Het kan niet anders of het algemeen klassement zal zich na deze etappe gaan aftekenen. Wat de bergen betreft, kunnen de liefhebbers zich vooral ook verheugen op de 16e etappe. In deze Pyreneeënrit moeten de Aubisque, Tourmalet, Aspin en de Peyresourde geslecht worden. Daar kan je als coureur mee thuiskomen.

Betere middenklasser
Toch oogt deze Contadorloze Tour in zijn totaliteit een beetje als een betere middenklasser, tenminste als je hem afzet tegen de historische etappekoersen uit het verleden. Voor elk wat wils:  een compromis tussen de sprintploegen, de wat kleinere teams die gokken op een solozege en de ploegen die een klimmer in de strijd kunnen gooien. Wat wel duidelijk lijkt, is dat de winnaar een echte allrounder moet zijn die met de specialisten mee moet kunnen klimmen en dalen, die kan tijdrijden en die vooral een ploeg om zich heen moet hebben die de koers op slot kan gooien als dat nodig is.

Tour de France 2012 Het parcours Tour de France 2012 Het profiel van de etappes 7, 8, 10 en 11

Delen: